Woensdag 17 april 21, Urk
Door: Eva den Boer, de Locoburgemeester van Jouw Noordzee

Als ik richting de haven van Scheveningen loop, zie ik hoe de visrestaurants pronken met uithangborden en weekmenu’s vol visgerechten: van tonijn tot sliptong en zeebaars. Vaak een overweldigende keuze aan vis. Een specifiek restaurant helpt mij op weg met een speciaal uitgelichte categorie: vis uit onze eigen Noordzee. Een mooi manier van bewustzijn! Want wie zorgt er eigenlijk voor dat stukje verse vis op je bord? 

De Nederlandse Vissersbond kan als geen ander vertellen over de hedendaagse visserij. Vanuit het initiatief Jouw Noordzee schoof ik op Urk samen met Burgemeester Joris Koornneef aan tafel. Het gesprek is de eerste editie van ‘De burgemeester nodigt uit’ waarin we de komende tijd in gesprek gaan met stakeholders op en rondom de Noordzee.

“Er is een toekomst voor de visserij op de Noordzee, rekening houdend met de grenzen van de natuur.”

Na een warm welkom duiken we direct in het complexe onderwerp: de visserij staat onder druk. Aan de ene kant door het verdwijnen van de toegewezen gebieden waar vis wordt gevangen, de visgronden. Op die plekken staan nu onder andere windturbines of ze zijn aangewezen als natuurgebied of zogenoemde Marine Protected Areas (MPAs). Daarnaast is er bepaalde regelgeving waar de vissers rekening mee moeten houden, zoals de aanlandplicht en visquota. De visser van vandaag is duidelijk niet enkel visser, maar ook beleidsuitvoerder, bestuurder, waarnemer, onderzoeker en vertegenwoordiger.

In een sector gekenmerkt door een onzekere toekomst, wie durft nog te gaan voor een carrière als visser? In de veelal familiebedrijven kiest de volgende generatie steeds vaker een ander beroep. Maar de visser volgt de vis, en die laat zich niet altijd makkelijk vangen. De opwarming van de aarde zorgt voor een verschuiving van vispopulaties naar het noorden, richting kouder water. Die verschuivingen zijn lastig te voorspellen en sluiten niet altijd aan op de aangewezen visgronden. Desondanks zijn er nog steeds jongeren die voor een carrière als visser kiezen. Ze zetten de visserij voort dankzij innovaties op het gebied van duurzaamheid, zoals elektrisch varen.

De visie van de vissersbond is helder: er is een toekomst voor de visserij op de Noordzee, rekening houdend met de grenzen van de natuur. Een holistisch perspectief waarbij de mens onderdeel is van het ecosysteem en daar zorg en verantwoordelijkheid in draagt. Een gezonde natuur is een gezonde visserijsector. Als we de Noordzee zien als enkel te verdelen stukjes van visgronden, windparken en natuur, vergeten we wat zij werkelijk is: een groot ecosysteem vol leven boven en onder water. Om dit te behouden en te versterken is kennis, waaronder monitoring en evaluatie, van groot belang. 

Staat er binnenkort vis op het menu? Vergeet de visboer dan niet te vragen welke vis er vers uit de Noordzee is gevangen!

Burgemeester