Vanaf vandaag zijn de eerste drie afleveringen van Zeebenen de Podcast te beluisteren op Spotify. Nieuwsgierig geworden? Luister hier de eerste afleveringen.
#1 – De Trossen Los
In de eerste aflevering van Zeebenen – De Trossen Los – verkennen we de Noordzee samen met Louwe de Boer (Ekofish), Marike Mevis (Voor de Wind) en Andre Craens (NedZero)*. We praten over visserij op de Noordzee en windturbines. Want, wat vangt een visser nu zoal in zijn net én hoe zit het precies met de windturbines op zee? Onze stamgast, Henny Radstaak, neemt ons mee naar Doggerland. ‘De Stem van de Zee’ wordt in deze aflevering vertolkt door het nummer ‘The Fishermans Blues’.
*Sinds 8 april 2024 gaat NWEA verder onder de naam NedZero
#2 – De Onbekende Noordzee
Wat hebben de onbekende wateren van de Noordzee ons allemaal te bieden? In deze tweede aflevering praten we met Joep Sweyen over CO2-opslag ondergronds, Ben Stiefelhagen van Duik de Noordzee Schoon en aan tafel zit Yvonne Koldenhof van MARIN om het te hebben over scheepsvaart en – veiligheid.
We luisteren – in De Stem van de Zee – samen met Peter Groot Kormelink naar het nummer ‘Wind en Zeilen’ en sluiten uiteraard weer af met Henny Radstaak.
#3 – De Veranderende Noordzee
Met de energie transitie op de Noordzee verandert er een boel. Hoe breng je dit in kaart en wat is het effect hiervan op andere Noordzeegebruikers. Samen met Hendrik Romkes van de Vissersbond, Remco Groenenberg van TNO en Luuk van der Heijden van Deltares verkennen we deze verandering en kijken we naar de effecten en kansen die dit biedt.
Jan van der Plas geeft ons aan de hand van het nummer ‘Katwijk’ een inkijkje in een zeemanscafé. Ook Henny Radstaak schuift weer aan.
Zeebenen in het kort:
In “Zeebenen” nemen we de luisteraar mee in het verhaal van het snelst veranderende deel van Nederland: De Noordzee. De verandering van “onze” Noordzee zit ‘m niet in bekende zaken als water (de hoeveelheid), vissen (welke soorten) of boten (druk druk druk). De (snelheid van) verandering wordt vooral bepaald door onbekendere zaken: Welke energie wordt er geoogst en met welke technieken? Of: hoe krijgen we al die transportschepen veilig in het goede vaarwater? Maar ook: welke onderzoekers onderzoeken wat? En: Hoe groot is de kans van slagen voor nieuwe voedingsbronnen? Wat is CO2-opslag nou eigenlijk?, Welke lessen uit fossiele industrie kunnen we gebruiken voor de duurzame industrie?